Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Metropolis

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2011

Η παρέα των Toastmasters
Ρεπορτάζ: Λένα Βλασταρά - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Αν θες να προσδιορίσεις και να προσδιοριστείς, να πείσεις, αλλά να μην πειστείς εύκολα, να εκφράσεις ιδέες και συναισθήματα και να τραβάς την προσοχή των άλλων όταν μιλάς, δεν έχεις παρά να περάσεις από τους Τoastmasters και, αν σου αρέσουν, να μείνεις στην παρέα τους!
Μέχρι να συναντήσω τον Αλέξανδρο Φωτεινό, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του οργανισμού, τη Φωτεινή Εγγλέζου, υπεύθυνη παιδείας και τον Γιώργο Ηγουμενάκη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων των Τoastmasters, αναρωτιόμουν τι ανθρώπους θα έχω να αντιμετωπίσω. Πώς θα έπρεπε να μιλάω; Και τι είναι η βελτίωση του δημόσιου λόγου; Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική πραγματικότητα, όταν ακούς τη λέξη «δημόσιο», ο νους σου ασυναίσθητα πάει στο κακό. Από την άλλη, αποκλείεται να αναφέρονται στη δημόσια πολιτική. Αδυνατούσα να φανταστώ τους βουλευτές να περνάνε πρώτα από τους Τoastmasters πριν ανέβουν στο βήμα στη Βουλή.
Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λειτουργία του Ελληνικού Toastmasters Club ξεκίνησε επισήμως το Σεπτέμβριο του 2010 και αποτελεί παράρτημα των Τoastmasters Ιnternational. Πρόκειται για ένα διεθνή, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό με 260.000 μέλη και 12.500 συλλόγους σε 113 χώρες. Στόχος του είναι η βελτίωση της ομιλίας τόσο σε δημόσιο επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Και, όταν λέμε δημόσια ομιλία, εννοούμε όλων των ειδών τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα δάσκαλο που απευθύνεται στους μαθητές του, ένα δικηγόρο, έναν πωλητή, ακόμα και έναν άνθρωπο που έχει προβλήματα έκφρασης.
Οι Τoastmasters συναντιούνται κάθε δεύτερη Πέμπτη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Στις συναντήσεις τους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να... μιλάνε! Όχι βέβαια όλοι μαζί, χωρίς τάξη και ειρμό. Πριν από κάθε συνάντηση έχει οριστεί ο ρόλος του κάθε μέλους και τα άτομα που θα πρέπει να προετοιμάσουν ομιλίες. Η έναρξη της συνάντησης -μετά τις απαραίτητες συστάσεις- κηρύσσεται με τη λέξη της ημέρας και ένα ανέκδοτο. Γιατί τι ρητορικός όμιλος θα ήταν αυτός αν δεν φρόντιζε διαρκώς για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και το χιούμορ των μελών του;
Όσον αφορά τις ομιλίες, για την κάθε εργασία έχει οριστεί και το κατάλληλο άτομο. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι υπάρχει υπεύθυνος γλωσσικής επιμέλειας, χρονομέτρης, αλλά και μετρητής των «α». Ναι, σωστά πήγε το μυαλό σας εκεί! Πώς θα καταφέρεις να αποβάλεις από την ομιλία σου αυτό το αμήχανο «ααα» και «εεεμμμ» που κάνεις ανάμεσα στις λέξεις, αν δεν υπάρχει κάποιος να σου υποδείξει πόσο συχνά το χρησιμοποιείς; Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζουν και οι Τoastmasters, η ομιλία σου αναβαθμίζεται πολύ αν αποβάλεις από αυτήν τα περιττά επιφωνήματα. Αφού δοθούν οι προετοιμασμένες ομιλίες, σειρά έχει η αξιολόγησή τους από τα άλλα μέλη του ομίλου. Η είσοδος επιτρέπεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρακολουθήσει μια συνάντηση και όχι μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη. Αν μάλιστα κάποιος απλός επισκέπτης θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ή να εκφράσει την άποψή του, μπορεί να το κάνει όταν φτάσει η ώρα του «Αυθόρμητου λόγου» ή της «Άποψής μου».
Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για τη χρησιμότητα του λόγου στην καθημερινή προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή σας, μια δοκιμή θα σας πείσει! Δείτε πότε είναι η επόμενη συνάντηση των Τoastmasters στην ιστοσελίδα τους www.ritoriki.gr.