Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα flowmagazine.gr

Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2011

“Συναντήσεις” για να βελτιώσετε την τέχνη της ρητορικής
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Βορβή - Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
Για όσους θεωρούν τον Λόγο σημαντικό εργαλείο όχι μόνο στη δουλειά τους αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και θα ήθελαν να βελτιώσουν την χρήση του, το Toastmasters Club μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν τον στόχο τους
Ελληνικό Club ρητορικής
Το ελληνικό Toastmasters Club είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ρητορικής τέχνης, παράρτημα του Toastmasters International που αριθμεί 260.000 μέλη παγκοσμίως. «Δημόσια ομιλία νομίζω ότι είναι πιο ταιριαστός όρος από ρητορική», μας λέει ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, ιδρυτής του ελληνικού Toastmasters και συνεχίζει «οι συναντήσεις που οργανώνουμε απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου επαγγέλματος. Η πλειοψηφία των ανθρώπων νιώθει άβολα να μιλά μπροστά σε ακροατήριο. Αν βελτιώσει κάποιος αυτό το κομμάτι, αυτομάτως βελτιώνεται η ομιλία του και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του, αντιμετωπίζει τον φόβο του».
Η ιδέα για το ελληνικό Toastmasters
Το Toastmasters έρχεται από την Αμερική. «Εφαρμόζουμε το τελειοποιημένο σύστημά του που υπάρχει εδώ και 85 χρόνια. Είμαι πρόεδρος του nosmoke.gr και ήθελα να βελτιώσω τις ομιλίες μου. Ως χρόνια μέλος στο Αγγλόφωνο Toastmasters βελτίωσα το λόγο μου, αλλά αυτό ήθελα να γίνει και στη γλώσσα μου, τα ελληνικά. Έτσι αποφάσισα να ιδρύσω το ελληνικό Toastmasters, το οποίο αριθμεί σήμερα περίπου 35 μέλη», δηλώνει στο flowmagazine.gr ο κ. Φωτεινός.
Λίγα λόγια για τις Συναντήσεις
Οι συμμετέχοντες μιλούν μπροστά στους υπόλοιπους συμμετέχοντες – ακροατήριο για όποιο θέμα αυτοί επιθυμούν, αρκεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του projectπου έχει αναλάβει ο καθένας (π.χ. η οργάνωση του περιεχομένου, πειθώ, η γλώσσα του σώματος κ.α.). Η κάθε ομιλία όμως, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5-7 λεπτά. Στα 5 λεπτά ανάβει το πράσινο λαμπάκι, στα 6 το κίτρινο και στα 7 το κόκκινο! Καθένας στην πρώτη ομιλία του καλείται να πει δυο πράγματα για τον εαυτό του για να «σπάσει ο πάγος». Οι ομιλίες που ακολουθούν πρέπει να είναι προετοιμασμένες και μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια. Στο τέλος ακολουθεί μία τύπου αξιολόγηση της ομιλίας. Πραγματοποιείται γλωσσική επιμέλεια, ενώ μετρούνται μέχρι και τα… «α…» στις ομιλίες, με σκοπό να βελτιωθούν τα τεχνικά κομμάτια της επικοινωνίας και της δημόσιας ομιλίας. Κάθε φορά που καταφέρνει κάποιος να βγάλει εις πέρας ένα project, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει επίπεδο δυσκολίας. Εκτός από τον κλάδο επικοινωνίας υπάρχει και ο κλάδος ηγεσίας αν επιθυμεί κάποιος να βελτιώσει τις ηγετικές του ικανότητες. Για κάθε τύπο ομιλίας και για τα μέλη του Toastmasters υπάρχουν ειδικά εγχειρίδια.
Που και πότε πραγματοποιούνται οι συναντήσεις;
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη του μήνα και φιλοξενούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για αυτές μέσα από την ιστοσελίδα του ελληνικού Toastmasters. Το κόστος εγγραφής μέλους είναι €20 και περιλαμβάνει τα βασικά εγχειρίδια για τις πρώτες 10 ομιλίες. Υπάρχει επίσης η εξαμηνιαία συνδρομή μέλους στα €30. Ωστόσο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει έως 3 συναντήσεις σαν απλός επισκέπτης, πριν αποφασίσει να γίνει μέλος.
Η επόμενη συνάντηση του Toastmasters θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη, στις 19:00